top of page

Velkommen til Jorden

Oxy Magazine, 2021

antarktis_amazonas_koralrev.PNG

Kommentar skrevet til månedstemaet: Klima

 

Lad os lave et tankeeksperiment.

Forestil dig, at du kommer fra en anden planet. Du er en alien, der gerne vil besøge planeten Jorden. For den har du hørt meget godt om, du synes, den lyder spændende, og du vil gerne se den med egne øjne.

Endelig kommer den så: Dagen, hvor du får lov at tage afsted, og efter en lang rejse lander du på den blå planet.

Hvad ser du med dine alien-øjne?

Lad os finde ud af det. Velkommen til Jorden.

Amazonas

Landingen er blødere, end du havde turdet håbe på. Dine fødder synker ned i mosset under dig, og du hopper op og ned et par gange af bar begejstring. Endelig er du her! Du kigger op og ser, at du er blandt giganter. Du har hørt om træer som disse: høje, ranglede og rolige. Du lukker øjnene og snuser ind. Luften er fugtig med et hint af harpiks. Du rækker ud efter et af bladene, der hænger ned, du mærker dens glatte overflade og ryster på hovedet. Det er næsten uvirkeligt, at væsener som disse er ægte, tænker du og begynder at gå. Og en tanke: Hvordan mon det er at være et træ?

Som alien er du ret heldig. Du har nemlig evnerne til at forvandle dig til hvilken som helst af de ting, du ser omkring dig. Du kan tage form som en papaya, en bregne eller en edderkop og blende ind med dine omgivelser. Så nu er du et træ, der står højt og stolt som én ud af millioner. Du føler, at du hører til, mens dine rødder borer sig ned i jorden under dig. Du kan mærke vandet, der ryger igennem dig som blod i et menneskes årer, du kan mærke edderkoppen kravle på din bark. Du kan mærke biller under dig og rystelserne fra undergrunden …

bottom of page