top of page

I Thy Nationalpark sker afbrænding for kulturens og naturens skyld

Kristeligt Dagblad, 2018

Ugens naturafbrændinger i Thy Nationalpark blotlægger ikke kun jorden til gavn for plante- og dyrelivet. Når ilden har ædt sig igennem den omfattende bevoksning, giver det også kulturelle gevinster. Kristeligt Dagblad var med til afbrænding i nationalparken

1521657720.jpg

Photo: Sofus Comer/Ritzau Scanpix

Det knitrer let, da flammerne æder sig gennem det lag af mos og lyng, der gennem mange år har fået lov at vokse. Ilden er påsat af tre mænd, som med drengeagtig iver går rundt i orange branddragter og betragter flammerne. Lugten af bål sætter sig i næsebor og tøj.

Antallet af vilde dyr i Thy Nationalpark er ikke nok til at holde mængden af uønsket bevoksning nede, og det kvæler andre planter på samme måde, som ilden nu svider livet ud af lyngen.

”Der skulle være tre gange så mange kronvildt, hvis man bare skulle have en nogenlunde effekt her,” siger Anna Gudrun Worm, der er projektleder og landskabsforvalter i nationalparken.

Dagens afbrænding handler om at forynge området og give plads til nye planter. Den gamle lyng fylder så meget og er blevet så vissen, at den ikke giver plads til ny lyng og andre planter.

”Lige så snart temperaturen stiger bare en lille smule, pibler det frem med grønne spirer overalt fra den blottede jord. Så får man en masse fine blomster, flere insekter, fugle og krybdyr – og flere af de store rovdyr,” siger hun.

Læs hele historien

bottom of page