top of page

Sociale medier er de nye læseklubber

Kristeligt Dagblad, 2018

Nutidens teknologi har givet rum til nye, spirende bogfællesskaber på sociale medier, lyder det fra eksperter. De bifalder tendensen, for den viser, at dét at læse bøger også kan være en social handling

KD_Sociale medier.jpg

Illustration: Rasmus Juul

Bøger: De er firkantede, hårde og har den dér helt specielle papirduft. Timer kan hurtigt forsvinde, når man fordyber sig i deres univers.

Og så er der de sociale medier. De bliver ofte beskrevet som distraherende og overfladiske, og leder man efter fordybelse, så findes den ikke her. Så kan disse to ting overhovedet kombineres?

Hvis vi kaster blikket mod Facebook og den online fotodelingstjeneste Instagram, kan vi måske komme nærmere et svar. Her foregår en livlig debat om litteratur, lyder det fra flere iagttagere, blandt andre ph.d. og lektor fra Aalborg Universitet Malene Charlotte Larsen, der forsker i unges brug af sociale medier.

”Interessefællesskaber dyrkes på alle mulige platforme. Jeg har lagt mærke til både bogbloggere og dem, der deler bogtips på Instagram, ligesom der er forfattere, der deler ud af deres oplevelser og gør, at man er med i processen undervejs. Da internettet først kom til, brugte vi det især til at dyrke og danne fællesskab om bestemte interesser. Så kom de sociale netværkssider, hvor man kommunikerede med alle dem, man kender i forvejen. Det, vi så ser nu, er, at vi igen ser nichefællesskaberne, de her såkaldte communities, der vokser frem,” siger Malene Charlotte Larsen.

bottom of page