top of page

Kvinden bag rattet, Manal al-Sharif, har håb for Saudi-Arabien, men holder sig selv væk

Kristeligt Dagblad, 2018

Da Manal al-Sharif i 2011 blev anholdt for ”kørsel i kvindelig tilstand”, fik verden øjnene op for de vilkår, som saudiske kvinder er underlagt. Fra søndag må kvinder køre i landet, men kvinderne skal kræve mere, siger aktivisten

mnal.jpg

Pressefoto

”Regnen begynder med en enkelt dråbe.”

Citatet er et af hovedbudskaberne i den saudiarabiske kvinde Manal al-Sharifs biografi, der for nylig er udkommet på dansk under titlen ”Med hånden på rattet”. For hende har der været mange dråber, før regnen faldt.

Som dengang hun på universitetet fik øjnene op for en anderledes verden end den strengt islamistiske, hun indtil da havde kendt. Eller da nogle af hendes landsmænd var blandt flykaprerne fra al-Qaeda, som fløj ind i tvillingetårnene i USA. Men måske var der især én dråbe, der virkelig formåede at sætte regnen i gang: kørekortet. Eller manglen på samme.

For selvom der i den saudiske lovgivning ikke er noget, der forbyder kvinder at køre bil, har der aldrig været tradition for det. Og i Saudi-Arabien dominerer traditionerne.

Manal al-Sharif blev træt af, at man som kvinde blev udsat for chikane af de mandlige chauffører, de var tvunget til at betale for at køre sig. Saudi-Arabien er i dag det eneste land, der ikke tillader kvinder at sætte sig bag rattet. Men på søndag ser det anderledes ud, for da træder den saudiske kong Salmans dekret, der formelt giver kvinder lov at køre bil, i kraft.

bottom of page