top of page

Må man holde pause fra klimabevidstheden i julen?

Kristeligt Dagblad, 2018

Dankortene er rødglødende i julemåneden, for der skal masser af gaver under træerne. Men den klimabevidste forbruger behøver ikke gå rundt med en knude i maven, så længe han eller hun er bevidst om sine valg

KD_pause fra klimaangst.jpg

Illustration: Rasmus Juul

Det er tiden, hvor vores shoppinggen for alvor kommer til udfoldelse. I storbyens gågader må man gå i zigzag uden om alle de andre gavesøgende, som har listet sig ud i den sene eftermiddagskulde. I decembers mørke danser dankortene i butikkerne.

Det er også tiden, hvor damerne i den lokale kiosk udleverer postpakker i rekordfart.

”Skal du også hente en pakke?”, spørger de. Og ja, der er stor chance for, at også denne kunde er kommet ind for at hente en af årets mange julegaver. Julen 2017 var knap nok slut, før betalingsformidlerne Dibs og Nets annoncerede, at julehandlen det år markerede en ny rekord for brugen af Dankort:

I de første 11 måneder af 2017 brugte danskerne ifølge Nets gennemsnitligt 1,071 milliard kroner om dagen, både i de fysiske forretninger og i onlinebutikkerne. Mellem den 1. og 23. december 2017 var det gennemsnitlige dagsforbrug på 1,375 milliarder kroner. Altså en stigning på 28 procent i forhold til resten af årets dage.

Men, tænker du måske: Betyder det, at vi helt glemmer klimabevidstheden i den søde juletid?

De klimabevidste dukker også op i julemængden hist og her. For eksempel har Alternativets partileder, Uffe Elbæk, for nyligt udtalt til Radio24syv, at han i år dropper juletræet og julegaverne.

bottom of page