top of page

Forsømmelse tager livet af små piger i Indien

Kristeligt Dagblad, 2018

Hvert år dør en kvart million piger under fem år i Indien på grund af kønsdiskrimination, viser nyt studie. Forklaringen skal findes i dybe kulturelle forankringer, men der er modreaktioner i gang, siger forsker

20180529190120_0.jpg

Photo: Rajesh K. Singh/AP/Ritzau Scanpix

En lille pige på under fem år er syg og har brug for lægehjælp. Det samme har hendes jævnaldrende bror, men børnenes forældre har ikke råd til at tage dem begge til lægen. Kun ét af børnene kan få lægehjælp – og det bliver højst sandsynligt drengen.

Hvert år dør godt 1,1 millioner piger under fem år i Indien. 240.000 af disse dør på grund af diskrimination og forsømmelse, for eksempel manglende lægehjælp eller dårlig ernæring. Det viser et nyt studie i det medicinske tidsskrift The Lancets juni-udgave.

”Helt generelt er det bevist, at kvinder har en biologisk fordel i forhold til drenge, når det kommer til at overleve. Men vi har undersøgt 46 lande uden diskrimination for forholdet mellem dødeligheden blandt drenge og piger, og vi kan se, at pigedødeligheden i Indien er højere, end den burde være,” siger medforsker på studiet, postdoc Nandita Saikia, der er tilknyttet analyseinstituttet Iiasa i Østrig og Jawaharlal Nehru University i New Delhi.

Studiet har som det første nogensinde taget udgangspunkt i de lokale forskelle i Indien for nærmere at undersøge de faktorer, der kan ligge til grund for den skæve kønsfordeling på tværs af landets 640 distrikter.

Og det er ikke blandt muslimer eller stammefolk, at små piger oplever mest diskrimination. Problemet er især udbredt hos hinduerne. 

bottom of page