top of page

Klimaforandringer, pomfritter og et møde med havet: Tag med Dhakas piger på tur i København

PlanBørnefonden, 2019

Det var en anden verden, der mødte Farzana og Sohagi, da de i oktober tog fra Dhakas slum til København. På programmet var bl.a. klimatopmødet C40, et møde med Kronprinsessen og en soppetur i Øresund. PlanBørnefonden mødtes med pigerne til en snak om Dhaka og danskerne og fik en fortælling om, hvordan en lang rejse kan skabe håb i slummen.

klimaforandringer-pomfritter-og-et-moede

Foto: Cathrine Marie Nørgaard

Blæsten tiltager i kraft, jo tættere på havet 19-årige Sohagi Akter og 14-årige Farzana Akter kommer. Øresund dukker op i horisonten, og især Sohagis interesse bliver vakt. Det er første gang, at den 19-årige pige ser havet, der i dag genspejler den skarpe formiddagssol. Det er på mange måder en stærk kontrast til pigernes hverdag i Bangladesh’ hovedstad Dhaka, hvor kloakvandet har det med at finde vej til slummens blikskure, når monsunregnen rammer. Dér har de færreste råd til at tage en tur ud for at se havet.

Pigerne stopper op få skridt fra stranden. Plan Bangladesh-medarbejderen Salma Sultana har fulgt med pigerne den lange vej til Danmark, og hun har efterhånden taget mange billeder af dem. Også i dag knipser hun løs med sin mobiltelefon, og det er tydeligt at se, at pigerne er vant til at stå foran kameraet. De synes at have en indøvet rutine: Først stiller de sig begge op og får taget et billede sammen. Så går den ene væk, mens den anden får taget et billede alene, og til sidst skifter de plads. De har for alvor sørget for, at de har masser at vise frem til venner og familie, når de om nogle dage skal hjem igen. Salma gør tegn til de to PlanBørnefonden-medarbejdere, der er taget med på Amager Strand denne for

middag: Der skal tages en selfie.

bottom of page