top of page

Det litterære Japan

Vagabond, 2021

Enhver, der elsker Japan, bør fordybe sig i landets litteratur. Oplev Tokyos storslåede boghandlere og forfølg historien i kejserbyen Kyotos bogcaféer og antikvariater. Den litterære rejse er den måske bedste måde at nærme sig et ellers lukket japansk folkefærd med en kultur under forandring.

12.jpg

Foto: Cathrine Marie Nørgaard

Vi bevæger os indenfor i mørket, hvor lugten af brugte bøger dominerer. Væggene er godt gemt væk bag hyldevis og stakke af bøger. Pladsen er udnyttet i det lille rum, og nogle skridt længere inde, halvvejs gemt væk bag bøger op ad endevæggen, sidder en ældre kvinde. Hun nikker kort, før hun kigger ned. Jeg forestiller mig, at hun sidder med en bog i hænderne. Det er da også let at fortabe sig i udvalget herinde, måske endda lade sig overvælde. Der er bøger i alle aldre: nogle er ved at falde fra hinanden, mens andre er mere velholdte. De fleste bøger er skrevet på japansk, men det afholder mig ikke fra at kigge nærmere på dem. Jeg ser ingen grund til at skynde mig videre herfra, for hvem ved, hvad der gemmer sig af skjulte skatte i det enorme udvalg af ord?

Antikvariatet i Kyoto er et af de sidste steder, min kæreste og jeg besøger, før vi forlader Japan. Det at være her, blandt fremmede tegn på et sprog, jeg aldrig kommer til at forstå, vækker min nysgerrighed. Det er den samme nysgerrighed, som ramte mig i de kæmpe boghandlere, vi besøgte i Tokyo, på bogcaféer i Kyotos gader og i metroen, når japanerne står med let bøjet nakke og læser.

Et sted i mig rumsterer tanken, at den bedste måde at lære japanerne at kende på, må være gennem kunsten, gennem litteraturen. Det har trods alt stor betydning for japanerne, at landet har været lukket indtil midten af 1800-tallet. Åbningen med Meiji-reformerne, der moderniserede Japan, førte til mødet med omverdenen, med det moderne og fremmede samfund. Undervejs er der gået kultur tabt, noget, som kræver tid og tålmodighed at forstå for fremmede som jeg selv. Men den findes endnu, Japans mystiske fortid, og i mødet med nutidens Japan og med litteraturen får jeg lyst til at kende mere til det, der forsvandt.

Herunder kan du se et uddrag fra magasinet - og se, hvilken japansk litteratur jeg anbefaler at kaste sig over:

wix_japan.jpg
wix_japan_anbefalinger.jpg
bottom of page