top of page

Der er også plads til julen i den sidste tid

Kristeligt Dagblad, 2018

Julen er ikke, som den plejer for patienterne på Arresødal Hospice. Her er det lige så normalt at tale om døden, som det er at holde fast i traditionerne

1544803260.JPG

Photo: Iben Gad

Der står et stort stearinlys, lige når man træder ind ad døren til Arresødal Hospice, der ligger i Frederiksværk i Nordsjælland. Det er ikke særlig iøjefaldende i dag, for det er ikke tændt. Det sker kun, når en patient dør. Flammen slukkes af en pårørende, når den afdøde bliver kørt væk. Men i dag skimtes kun vægen, der lille og forkullet gemmer sig bag stearin.

Hospicets 12 patienter befinder sig rundtomkring på de mange gange. De fleste er inde på deres stuer, men de, der har energi til det, sidder i fællesrummet og spiser frokost. Det gør blandt andre 79-årige Jørgen Glad.

”Navnet forpligter,” siger han efter at have rullet sig selv og sin rullestol ind på sin stue. Med lidt besvær kommer han på benene og sætter sig i den grønne lænestol, der står ved siden af hans seng.

”For det meste prøver jeg at være glad, for tilværelsen kan jo være sur nok i forvejen. Der har været perioder i mit liv, hvor jeg syntes, at jeg ikke var spor glad,” siger han, løfter sine rystende hænder og folder dem foran sig.

Den gennemsnitlige indlæggelsestid på Arresødal Hospice lød i 2017 på 21,8 dage. Jørgen Glad har været indlagt i lidt over en måned.

bottom of page