top of page

Californiens naturlige kæmper

Vagabond, 2021

Nogle af verdens højeste træer findes i Redwood nationalpark i Californien, hvor man som i et eventyr kan vandre blandt dem indhyllet i ro. I årevis har det været en prioritet fra myndighedernes side, at naturen her blot skal have lov at være natur.

10_edited.jpg

Foto: Cathrine Marie Nørgaard

Det har lige regnet. Duften af vådt gran og bark sætter sig i mine næsebor, og jeg kan se dråber på bladene. Men vandet når ikke os i en grad, der har betydning, mens vi bevæger os her på stien blandt høje stammer, tynde som tykke. Dertil er træernes kroner ganske enkelt for store.

Redwood nationalpark i Californien er noget helt særligt. Det ved jeg, så snart jeg krydser broen fra parkeringspladsen og ind i skoven på Lady Bird Johnson Grove, et af flere stisystemer i parken. Bregnerne får det til at ligne en scene fra Jurassic Park, men her lurer ingen dinosaurer – så vidt jeg ved.

Nej, der synes ikke at være fare på færde. Hvis stedet giver anledning til melodiske associationer, vil det være ”I skovens dybe stille ro”, jeg får på hjernen. Her laver mine skridt kun lyde, når jeg træder på nedfalden bark, nåle eller kommer til at sparke til en grankogle. Her kan jeg høre mit åndedrag.

 

LYDTÆT RUM

Redwood National and State Parks er godt 96 kilometer lang og dækker et område på omkring 445 kvadratkilometer. Det er en samling af flere stats- og nationalparker, der alle ligger langs kysten i det nordlige Californien og strækker sig op mod grænsen til Oregon. Det er nogle seje skabninger, der har hjemsted her: redwood-træerne er verdens højeste træart, og så lever de i gennemsnit 500 til 800 år, mens nogle af de ældste redwood-træer estimeres at være op til 2.200 år gamle.

bottom of page