top of page

Belgisk byforsker: Europa mangler et fælles ”vi”

Kristeligt Dagblad, 2018

Sæt en stopper for nationalismen og lær af byernes måde at håndtere integration på, mener Eric Corijn, belgisk professor i social og kulturel geografi. Han slår et slag for et samlet EU, for sidste uges topmødeaftale om migration vidner i hans øjne om, at europæerne mangler virkelighedsfornemmelse

belgisk.jpg

Pressefoto

Nationalstaten blev allerede erklæret for passé i Kristeligt Dagblad i 2012, da belgiske Eric Corijn, professor i social og kulturel geografi, blev interviewet til avisen.

I dag sætter de forskellige europæiske landes nationalfølelser en barriere for et forenet EU, som netop er det, Eric Corijn plæderer for, er nødvendigt for at håndtere udfordringer som den, EU-lederne i sidste uge satte på skemaet og fik en migrantaftale ud af. En aftale, som får ham til at ryste på hovedet. For i hans øjne handler den om at holde ikke-europæiske borgere ude, og det er dehumaniserende at gøre folk til objekter på den måde, mener han.

”Som en moderne borger finder jeg det skandaløst, og jeg er chokeret over den overordnede legitimering af aftalen. Folk kan ikke træde ind på europæisk territorium, før de har papirerne i orden. Er det dét åbne demokrati, vi ønsker? Jeg ønsker ikke vidtåbne grænser, men jeg så gerne, at der kom en regulering, der gjorde det muligt at træde ind i Europa, og hvor der er gæstfrihed over for de mennesker, der har brug for det. Da de vietnamesiske bådflygtninge ankom i midten af 1970’erne, var der ingen, der satte spørgsmålstegn ved det. Men når de syriske eller andre flygtninge kommer hertil, skal de først have deres papirer, før de kan få et liv. Jeg synes, det er en inhuman politik,” siger Eric Corijn.

bottom of page